Akılda bulundurulması gereken üç önemli faktör vardır: yaş, diş derinliği ve muhtemel hasar. Lastiklerinizi ayda en az bir kez düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Lastiklerin çoğunda diş aşınma çubukları vardır; bunlar yalnızca diş derinliğiniz genellikle 1,6 mm olan güvenli sürüş sınırını aştığında görebileceğiniz sert kauçuk bantlardır. Ayrıca diş derinliği hala yeterli olsa bile 10 yaşından eski lastikler de değiştirilmelidir.
Lastiklerinizle veya aracınızla ilgili diğer sorunlara işaret edebilecek olan düzensiz aşınma desenleri için de dişleri kontrol etmelisiniz. Lastikler, yan duvarında şişkinlik veya kabarcık varsa da değiştirilmelidir. Bunlar lastiğin patlamasına yol açabilir ve tehlikeli olabilir.
Doğru şişirme basıncı ne kadar önemlidir?
Aracın ağırlığını sadece lastikler taşımaz, içlerindeki hava da önemli bir rol oynar. Şişirme basıncı çok düşükse seyahatlerinizde güvenlik riski artar:
Frenleme mesafesi gereksiz derecede uzundur.
Aşırı ısı oluşumu nedeniyle daha yüksek bir lastik hasarı riski vardır.
Daha yüksek dönme direnci yüzünden yakıt tüketimi artar.
Lastikleri temizlemenin doğru yolu nedir?
Aracınızda genellikle yüksek basınçlı temizleyici mi kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse lastikleri temizlerken özellikle dikkatli olun. Yakın mesafeden konsantre sıcak su püskürtülmesi, darbe anındaki basıncın lastik malzemesi sıcaklığında artışa ve kauçukta küçük kabarcıklar oluşması nedeniyle kauçuğun zayıflamasına yol açması yüzünden önemli hasarlara meydan verebilir. Zayıflamış kauçuk, ağır yük altında veya yüksek hızlarda lastiklerin aniden patlaması riskine yol açar.
Lastikleri temizlerken dikkat etmesi gereken noktalar:
Tabancanın ucu ile lastik arasında en az 20 cm mesafeyi koruyun.
Konsantre bir püskürtme yerine daha geniş bir ağız kullanın.
İnatçı kirler olması durumunda bile püskürtme ucunu kesinlikle tek bir noktaya tutmayın; bunun yerine sürekli ileri ve geri hareket ettirin.